INTRODUCCIÓ
El bosc mediterrani està considerat com un referent mundial de la biodiversitat. Per aquest motiu, aprofitarem el nostre entorn per estudiar les característiques del nostre ecosistema.
Coneixerem el bosc del Centre Ambiental del Vedat. Realitzarem una ruta per un dels senders locals, analitzarem las característiques del clima, les relacions amb els sers vius que conviuen i les adaptacions de les plantes per sobreviure.
CONTINGUTS
Els continguts estaran adaptats a cadascuna de les edats pel que fa al currículum escolar.
INFANTIL
_ La diversitat d’éssers vius que habiten en un medi concret.
_ El coneixement d’un entorn concret com el bosc.
_ Alguns dels elements que componen el bosc.
PRIMARIA
_ Observar i descriure diferents tipus de paisatge: Elements naturals i humans, i la seua interacció.
– Conèixer les característiques i components d’un ecosistema.
_ Diferenciar les plantes: herbes, arbustos i arbres.
_ Reconèixer algunes de les espècies de flora més representatives del clima mediterrani.
_ Usar un mapa.
_ Distingir els diferents ecosistemes de la Comunitat Valenciana.
– Motivar el seu interès per l’observació i l’estudi rigorós dels éssers vius.
SECUNDARIA
_ Característiques de l’ecosistema Mediterrani.
_ Factors biòtics i abiòtics d’un ecosistema.
_ Espècies vegetals més significatives del nostre entorn.
_ Realització de pràctiques d’ecologia en camp. Utilització del psicròmetre.
_ Adaptacions que permeten als animals i a les plantes sobreviure en determinats ecosistemes.
_ Canvi climàtic i les seues conseqüències.
_ Conocer la biomasa como fuente de energía renovable
DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT I METODOLOGIA
L’exploració dins del propi medi natural de El Vedat ens mostrarà com estan formats els ecosistemes, els éssers que en ells podem trobar i les seues relacions. Per a açò, analitzarem l’espai natural mitjançant l’observació, la recollida de mostres i la seua posterior anàlisi. Es tracta de crear una experiència vivencial, on l’après agafa forma i sentit per a ajudar-nos a entendre el medi en el qual vivim.
INFANTIL
L’activitat se centra en el conte: «L’arbre que volia créixer». És una bonica història que succeeix en el bosc de Elbor. Un bosc d’arbres centenaris admirats per tots, on un xicotet arbre se sent desgraciat. Diversos personatges, màgics i no tan màgics, li ajudaran a adonar-se del seu valor i del valor del bosc del que forma part.
A partir d’ací es realitzen una sèrie de jocs on es mostra als participants els diferents elements del bosc i les seues característiques. Es tracta d’una activitat on l’alumnat sent, toca i experimenta amb els elements que es treballen dins del propi mitjà natural.
PRIMÀRIA
Realitzarem una ruta pel bosc del Vedat, on veurem les diferents espècies representatives de l’ecosistema mediterrani.
Aprendrem a diferenciar les herbes, arbustos i arbres, a través de comparar diferents plantes que trobarem en el bosc. Vorem les parts que formen les plantes i conm funcionen. I finalitzarem amb un taller on aprendrem la importància de cuidar la
natura.
SECUNDÀRIA
Un ruta pel bosc de El Vedat ens permetrà arreplegar la informació necessària per a poder analitzar i entendre el nostre ecosistema mediterrani. Aprendrem a utilitzar i interpretar un mapa, mentre que ens movem per l’espai natural. Analitzarem els recursos que ens oferix l’ecosistema, i parlarem de la biomasa com a font de energia renovable. I per a finalitzar veurem les actuacions de l’ésser humà en l’ecosistema, que és el canvi climàtic i les seues conseqüències.
* Pots consultar el programa, horaris i preus de l’activitat enviant-nos un correu a info@naturaycultura.com o cridant al 96 125 51 52.